(Du er ikke pålogget) 
 

Fjellsatsinga 2017 - næringsutvikling og verdiskapning i fjellområdene

 

 "Fremtidens byggeløsninger i fjellområdene"

Oppland fylkeskommune ønsker med årets utlysning å rette fokus på hvordan lokale byggematerialer kan anvendes som et fortrinn i utvikling av steder og bygg i fjellområdene. Med utgangspunkt i steders særpreg, og med fokus på estetiske, bærekraftige, klimavennlige og innovative løsninger, kan fjellområdene etablere en økt bevissthet og identitet knyttet til fremtidens byggekultur. Dette vil kunne gi grunnlag for ny næringsvirksomhet, større lokal verdiskapning og sysselsetting.

 

Gjennom Fjellsatsinga, et program for verdiskapning og næringsutvikling i fjellområdene finansiert av Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD), lyser Oppland fylkeskommune med dette ut totalt 9 millioner kroner. Den overordnede målsetningen for programsatsingen er å styrke grunnlaget for økonomisk verdiskaping og næringsutvikling i fjellområdene ved å satse på kompetanse- og nettverksbygging, entreprenørskap og innovasjon i næringslivet. Mer informasjon om programmet finnes her

 

Søknadsfrist er 7. april 2017.

Søknader sendes elektronisk gjennom www.regionalforvaltning.no

 

Tematisk satsingsområde 2017

I 2017 skal "Fremtidens byggeløsninger i fjellet" være overordnet tema for utlysningen. Prosjekttittel defineres av søker. Eksempler på problemstillinger som søknadene bør fokusere på:

  • Hvordan bruke lokalt trevirke og lokale bygningsmaterialer i fremtidens fjellbygg og på den måten etablere nye næringer med økt lokal verdiskaping og sysselsetting?

  • Hvordan utforme fremtidens byggeløsninger i fjellområdene, med fokus på bærekraftige og klimavennlige løsninger, koblet mot fjellbygdenes tradisjoner og håndverkskultur? 

  • Hvordan etablere en større bevissthet og identitet rundt valg av lokale materialer og arkitektur i utformingen av fremtidens bygg i fjellområdene, og da som konkurransefortrinn for trivsel, næringsutvikling og vekst?

  • Hvordan utforme byggeprosjekter som best mulig ivaretar fjellområdenes særpreg når det gjelder natur- og kulturlandskap?

    Punktene over er ikke uttømmende. Søkere oppfordres til å være kreative og innovative i utformingen av prosjekter. Det presiseres at større regionale prosjekter prioriteres foran mindre prosjekter med lokal effekt. Det vil vektlegges at resultater, erfaringer og kompetanse fra prosjektgjennomføringen kan overføres til andre områder eller prosjekter.

    Hvem kan søke

    Det forutsettes samarbeid på tvers av fagområder/bransjer og/eller geografi i søknadene. Enkeltbedrifter kan ikke stå som eneste søker, men bedrifter i nettverkssamarbeid er velkomne. Erfaringsmessig gir det god effekt å koble sammen aktører fra privat sektor, offentlig sektor og kompetansemiljø. Eksempler på samarbeidspartnere i denne type prosjekter kan for eksempel være forsknings- og kompetansemiljøer, arkitekter, byggherrer, hytteutbyggere, tomteutviklere, grunneiere, trearbeidende industri, massivhusprodusenter, regionråd, kommuner, kunnskapsparker og næringshager.

    Definisjon av fjellområdene, og hvilke kommuner som regnes som fjellkommuner, finner dere her

    Søkeprosess og krav til innhold

    Prosjektsøknaden skal inneholde:

  • Hvorfor skal dette prosjektet gjennomføres?

  • Målsetninger – hva skal prosjektet oppnå?

  • Kort og konkret beskrivelse av hvordan prosjektet er tenkt gjennomført

  • Milepælplan som viser delresultater, framdrift i arbeidet og tidsbruk

  • Kostnadsoverslag og finansieringsplan

    KMD`s midler finansierer opp til 50 % av prosjektutgiftene. De resterende midlene kan finansieres på ulike måter. Eksempelvis kan kommuner og andre offentlige eller private aktører bidra med midler. Egeninnsats/dugnad kan også utgjøre en del av prosjektfinansieringen. Dette må i så fall beregnes ut fra en oppgitt timesats.

    Hvert enkelt prosjekt skal ha en prosjekteier og prosjektansvarlig/kontaktperson for søknaden.

    Prosjektene må kunne starte opp i 2017 og de må være fullført i løpet av 2019.

    Det kan søkes om midler for planlegging og tilrettelegging, men ikke fysiske investeringer. Som en hovedregel skal ikke fysiske investeringer utgjøre mer enn 10 % av de totale prosjektkostnadene.

    For registrering og innsending av søknad gå inn på www.regionalforvaltning.no

     Valg av prosjekter - saksbehandling

    Oppland fylkeskommune er ansvarlige for utvelgelse av prosjekter og treffer vedtak om tildeling av midler. Søknadene vil vurderes på bakgrunn av temaet for utlysningen, relevans prosjektet har med tanke på å styrke grunnlaget for næringsutvikling og verdiskaping i fjellområdene, geografisk nedslagsfelt og overføringsverdi.Oppland fylkeskommune vil informere om tildeling av midler innen utgangen av mai 2017. Tildelte prosjekter får direkte beskjed.  Forutsetninger for tildeling, samt nærmere beskrivelser av utbetalingskriterier og rapporteringsrutiner, spesifiseres i tildelingsbrev.Oppland fylkeskommune vil være oppdragsgiver og ha løpende kontakt med prosjektledelsen for hvert enkelt prosjekt, samt ha ansvaret for kobling mellom tiltak og kompetanseheving på tvers av prosjektene. 

  •  Kontaktperson: Morten Aas, Oppland fylkeskommune, tlf 61289388 / 41041981, morten.aas@oppland.org

 

Støtteordninger


Flere utvalg på støtteordninger
De siste ordningene innen