(Du er ikke pålogget) 
 

Nettverks- og klyngeprosjekter

Nettverks-/ og klyngeprosjekt

Finnmark fylkeskommune og Troms fylkeskommune har over flere år samarbeidet med Innovasjon Norge Arktis og Norges forskningsråd for å fremme klynger som et verktøy for næringsutvikling og vekst. Fylket har ingen klynger som er finansiert over det nasjonale klyngeprogrammet i dag, klyngene signaliserer behov for regional medfinansiering.   

Klyngesatsingens formelle start kom i 2002 gjennom etablering av det nasjonale Arena-programmet som i etterkant har blitt påbygde med satsingene Norwegian Center of Expertice (NCE) og Global Center of Expertice (GCE). Til sammen utgjør de tre satsingene programmet Norwegian Innovation Clusters (NIC), hvor hensikten er at bedrifter med likelydende utfordringer og komplementære funksjoner samarbeider om felles utvikling heller enn å konkurrere.  Programmet gir utviklingskapasitet gjennom at både ledelse og tiltak kan støttes i programmet. Erfaringen tilsier at de regionale initiativene har behov for støtte for å organisere arbeidet slik at de blir konkurransedyktige mot klyngeinitiativ fra andre steder i landet hvor det ofte er større bedrifter, tettere geografisk samlinger og bedre tilgang på relevant kompetanse og FoU-miljøer.  

Klyngeverktøyet anses særlig viktig i det nordnorske næringslivet som består at små og mellomstore bedrifter med hver for seg med både begrenset utviklingskapasitet- og tilgang til relevante kompetanse- og FoU-miljøer. 

Troms og Finnmark har gjennom årene hatt flere vellykkede prosjekter i NIC-programmet på arenanivå, herunder klynger omhandlende sjømat, bioteknologi og reiseliv. Fylkeskommunene har bidratt overfor disse med midler og kompetanse gjennom rådgivning og deltakelse i prosjektenes styringsgrupper. 

Klyngeprogrammet er et snevert program med et trangt nåløye. Å utvikle kandidater til programmet er både ressurs- og tidkrevende og arbeidet har derav blitt organisert opp gjennom Arktis Klyngeforum for å sikre at de beste initiativene ivaretas og styrkes, i tillegg til at initiativer som er ferdig med sin arenaperiode i det nasjonale programmet får et etterliv hvor kompetanse og erfaring kan fortsette å virke også etter at den nasjonale finansieringsperioden er over. 

Klynger er internasjonalt anerkjent som et utviklingsverktøy og det er et eget gruppeunntak i EØS-statsstøtteregelverket som ivaretar klyngefinansiering. 

Totalrammen for ordningen er 5 millioner kroner.

 

Målgruppen for utlysningen

  • Initiativer med ambisjon om å søke opptak i NIC-programmet. 
  • Eksisterende NIC-klynger dersom det er tiltak som er relevante og kan støttes av fylkeskommunen. 
  • Forhenværende NIC-klynger som fortsatt arbeider ut fra NIC-metodikken innen prioriterte fagfelt. 
  • Andre relevante klynger og nettverk

 

Forankring

Søknadene skal forankres i den politiske plattformen til fylkesrådet for Troms og Finnmark fylkeskommune “Et sterkt nord”https://www.tffk.no/_f/p1/i1aa42ec5-9824-4456-b343-bfb8ba85fc5a/siste-endelig-plattform-ap-sp-og-sv-2019-2023-troms-og-finnmark-med-logo.pdf I tillegg må søkere forankre prosjekt i egne planer og lokale strategier. 

 

Kriterier for tildeling

Tiltakene det kan søkes om midler til må oppfylle to eller flere av disse kriterier: 

  • Bidra til en nytenkende, bærekraftig og fremtidsrettet næringsutvikling i det nye fylket 
  • Bidra til verdiskaping og nye arbeidsplasser 
  • Bidra til samhandling og samarbeid og løse felles problemstillinger  
  • Bidra til innovasjon og nyskaping 
  • Bidra til å ta i bruk naturressurser på en nytenkende og bærekraftig måte 
  • Bidra til å ta i bruk teknologi på en måte som reduserer avstandsulemper og forenkler og forbedrer hverdagen til næringsliv og innbyggere 

 

Søknadsfrist

Søknadsfristen er 1.juni  

 

 Kontaktpersoner

Zølvi Pedersen

Seniorrådgiver

Zolvi.pedersen@tffk.no

Mobil 976 62 044

Stian Reiersen

Rådgiver

Stian.reisersen@tffk.no

 


 

Støtteordninger


Flere utvalg på støtteordninger
De siste ordningene innen