(Du er ikke pålogget) 
 

Innovasjonsprogram Oslo 2024

Innovasjonsprogram Oslo 2024

Innovasjonsprogram Oslo (IPO) er et virkemiddel for innovasjons- og næringsutvikling i hovedstadsregionen, som administreres av Oslo kommune. Vedtak om tildeling av støtte vil fattes av byråd for kultur og næring.  Søknadsperioden er fra 13. desember 2023 med søknadsfrist mandag 29. januar 2024, kl. 23.59.

Om programmet

Innovasjonsprogram Oslo 2024 er et virkemiddel for innovasjon- og næringsutvikling i Oslo. Gjennom innovasjonsprogrammet gis det støtte til prosjekter som bidrar til:

·         etablering av nye arbeidsplasser,

·         styrking og utvikling av innovasjonssystemet i Oslo gjennom nyskaping og samhandling mellom næringsliv og kunnskapsmiljøer, offentlige institusjoner, entreprenører og kapitalmiljøer,

·         å bedre den internasjonale konkurransekraften.

Det kan søkes om midler til prosjekter som bidrar til å styrke Oslos innovasjonssystem gjennom:

Klynge- og nettverksutvikling: Styrke kompetanseoverføring og innovasjon innad og på tvers av klynger og næringsnettverk

Entreprenørskap og vekstbedrifter: Styrket innsats for etablering av nye bedrifter med vekstambisjoner og vekstmuligheter i et internasjonalt marked

Leverandørutvikling og tjenesteinnovasjon: Utvikling av flere og bedre møteplasser mellom offentlige behovseiere, innkjøpere og leverandørmarkedet for gjennomføring av flere innovative offentlige anskaffelser.

Tidligfase finansiering: Bedret tilgang på risikovillig kapital for kunnskapsbedrifter i tidligfase.   

Kommersialisering av forskningsresultater: Utvikling av arenaer og nettverk mellom forskningsmiljøene og bedrifter for at kommersialisering av flere forskningsresultater resulterer i nye bedrifter.

Utfordringene er nærmere beskrevet i Regional plan for innovasjon og nyskaping i Oslo og Akershus fram mot 2025.

Prosjektene vil bli vurdert og prioritert etter følgende kriterier:

  •  at det bidrar til å løse en eller flere av de fem temaene listet ovenfor, og som er beskrevet i regional plan for innovasjon og nyskaping i Oslo og Akershus fram til 2025,
  • at det bidrar til grønn og bærekraftig omstilling
  • at det vises til samarbeid mellom flere av følgende aktørgrupper: offentlig sektor, næringsliv, akademia og entreprenørskaps- og kapitalmiljøer 
  •  at støtten fra programmet har utløsende effekt, det vil si at støtten skal medvirke i vesentlig grad til oppstart/gjennomføring av prosjektet (det er ikke tilstrekkelig at tilskuddet medvirker til å opprettholde et tilbud), 
  •  prosjektet har fokus på utprøving, initiering, utvikling og innovasjon.

Krav til søknader

  • Prosjektet har tydelig forankring hos søker og samarbeidspartnere. Det skal gis oversikt over deltakere og samarbeidspartnere i prosjektet, angitt med antall og navn.
  • Prosjektet må ha et budsjett og finansieringsplan, med minimum 50 % annen finansiering (egeninnsats eller egenandel).
  • Prosjektet har en definert prosjektperiode med dato for oppstart og avslutning, med fremdriftsplan og tidsfrister for de skisserte aktivitetene.
  • Prosjekt fremstår som gjennomførbart innenfor den angitte prosjektperioden.
  • Ved eventuelt kjøp av tjenester og innhenting av konsulentbistand gjelder lov om offentlige anskaffelser.

Hvem kan søke 

  •  Klynger, nettverk, inkubatorer og gründermiljøer
  • Forskningsinstitutter, utdanningsinstitusjoner og kunnkapsleverandører 
  •  Innovasjonsmiljøer/selskaper i samarbeid med bedrifter 
  •  Enkeltbedrifter kan kun søke på vegne av et nettverk eller samarbeidskonstellasjon.

I utgangspunktet skal søker ha tilholdssted i Oslo. Søkere utenfor Oslo har likevel mulighet for å søke dersom en betydelig del av aktivitetene i prosjektet er rettet mot bedrifter i Oslo eller foregår i Oslo. Større bedrifter kan delta i prosjektene.

Hvor mye kan det søkes om

Det kan søkes om inntil 50 prosent av prosjektets finansiering fra Innovasjonsprogram Oslo og inntil kr. 1 000 000 per prosjekt.

50 prosent av de samlede kostnadene må være dekket av annen finansiering og/eller egeninnsats. Dette må tydelig fremgå av budsjettet. Det er ønskelig med prosjekter som utløser medfinansiering fra andre aktører enn prosjekteier og Innovasjonsprogram Oslo. Se prosentsatser og artikler i gruppeunntaket som må anvendes under «EØS-avtalens regler om offentlig støtte».

Hva støttes ikke

Merk at programmet ikke gir støtte til ordinære driftskostnader, investeringer, og bedriftsutvikling, forskning eller utvikling av produkter og løsninger. Det henvises her til Innovasjon Norge og Forskningsrådet som har søkbare ordninger for denne type formål. På generelt grunnlag gis det ikke støtte til konferanser, internasjonale delegasjoner eller prosjekter som oppfattes å være i kjernevirksomheten til etablerte miljøer eller som vil bli gjennomført uansett. Prosjektstøtten må ha utløsende effekt for prosjektet.

Slik søker du

Alle søknader skal leveres elektronisk i nettstedet regionalforvaltning.no.

Programmet er søkbart fra 13. desember 2023. Frist for elektronisk innlevering av søknaden er mandag 29. januar 2024 kl. 23:59.

Søkere/prosjekteiere registrerer seg med egen bruker. Her finnes det også brukerveileder for hvordan man bruker søkemodulen.

Alle punkter i søknadsskjemaet skal fylles ut. NB! Merk at informasjon i vedlegg ikke tas med i vurderingen av søknaden.

EØS-avtalens regler om offentlig støtte

Støtte fra Innovasjonsprogram Oslo 2024 gis med hjemmel i Statsstøtteregelverket og bestemmelsene om det alminnelige gruppeunntaket for offentlig støtte. Det rapporteres til ESA - i tråd med EØS-avtalens regler om offentlig støtte. Les mer om krav til søker når det gjelder dette i retningslinjene. Midler tildeles under an av følgende artikler (som er beskrevet nærmere i retningslinjene), avhengig av type aktiviteter som inngår i prosjektet:

  • Art. 18 Støtte til rådgivningstjenester til små og mellomstore bedrifter 
  •  Art. 25(2)d Forundersøkelse 
  •  Art. 27 støtte til innovasjonsklynger 
  •  Art. 28(2)c Innovasjonsstøtte til små og mellomstore bedrifter 
  •  Art. 29 Støtte til prosess- og organisasjonsinnovasjon 
  •  Art. 31 Støtte til opplæring

Behandling av søknaden

Søknadene til innovasjonsprogrammet blir vurdert og vedtatt av Oslo kommune. Ved behov blir prosjektene diskutert med andre regionale virkemiddelaktører som Akershus fylkeskommune, Innovasjon Norge, Siva og Forskningsrådet. Les mer om behandlingen i retningslinjene.

Klageadgang

Søker har mulighet til å klage på vedtaket som fattes jf. Forvaltningsloven §28. Klagefristen er 3 uker fra vedtaket ble kjent for søker. Klagen sendes til postmottak@byr.oslo.kommune.no. Klagen skal nevne det vedtaket det klages over, hva klagen gjelder og med begrunnelse. Oslo kommune er også omfattet av offentlighetsloven.

Kontaktinformasjon:

Morten Fraas

Spesialrådgiver, Byrådsavdeling for kultur og næring

E-post: morten.fraas@byr.oslo.kommune.no

Mobil: 984 03 080

eller

Anne Solheim

Spesialrådgiver, Byrådsavdeling for kultur og næring

E-post: anne.solheim@byr.oslo.kommune.no

Mobil: 957 04 660

 

Støtteordninger


Flere utvalg på støtteordninger
De siste ordningene innen